fbpx

Autoruiten laten tinten? Een antwoord op al je vragen! 

Bij het personaliseren van je auto komt vaak de optie om de ramen te laten tinten, naar voren. Tinten biedt niet alleen esthetische voordelen, maar kan ook functioneel zijn. In deze blog beantwoorden we de meestgestelde vragen over het tinten van autoramen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat houdt het tinten van autoruiten in?

Autoglas tinten is het proces waarbij een transparante polyesterfolie op de binnenkant van het raam wordt aangebracht. Deze folie kan verschillende gradaties van tinting hebben, waardoor je kunt kiezen hoe donker je de ramen wilt hebben. Bij deze folies gaat het echter niet alleen om uiterlijk; ze bieden Uv-bescherming, warmtereductie, en een verhoogde privacy en veiligheid.

Bestaan er verschillende gradaties in het tinten van autoruiten?

Ja! De keuze in tintgradatie of tintpercentage is een belangrijk aspect bij het tinten van je autoramen. Deze percentages bepalen hoeveel licht door je ramen wordt toegelaten. Hier is wat je moet weten over de verschillende percentages en wat ze betekenen voor jouw auto:

 • 50-70% Tint: Dit is een zeer lichte tint die een subtiele uitstraling heeft en voornamelijk Uv-bescherming biedt, zonder het uiterlijk van je wagen drastisch te veranderen.
 • 35-50% Tint: Deze gradatie is een populaire keuze omdat ze een goede balans biedt tussen uiterlijk en functionaliteit. Deze tint biedt privacy en laat tegelijkertijd nog veel natuurlijk licht binnen in je auto. 
 • 20-35% Tint: Hier gaat het om een medium tint die voor sterke privacy en bescherming zorgt. De tint is donker genoeg om het interieur van de auto grotendeels te verbergen voor voorbijgangers.
 • 5-20% Tint: Deze gradatie, ook wel bekend als de “limo-tint”, biedt een zeer donkere afwerking die ideaal is voor zij die maximale privacy en Uv-bescherming willen.
 • Minder dan 5% Tint: Dit is de donkerste optie en is bijna volledig ondoorzichtig. Deze gradatie wordt eigenlijk alleen gebruikt voor bepaalde voertuigen of op plaatsen waar dit wettelijk is toegestaan.

De wetgeving rond tintgradaties van autoruiten kan variëren afhankelijk van de regio of het land waarin je je bevindt. Voertuigen met een te donkere tint kunnen zelfs illegaal zijn op de weg. Daarom is het essentieel om steeds de lokale wetgeving te controleren voordat je een keuze maakt voor de tintgradatie van je auto.

Ben je benieuwd hoe de verschillende tinten er daadwerkelijk uitzien? Neem een kijkje op onze pagina

Wat zijn de voordelen van getinte autoruiten? 

Getinte ramen kunnen heel wat voordelen met zich meebrengen. We zetten ze graag even voor je op een rijtje:

 • Uv-bescherming: Een kwaliteitstint kan tot 99% van de schadelijke Uv-stralen blokkeren.
 • Vermindering van warmte en brandstofverbruik: Getinte ramen houden je auto koeler door zonnewarmte te reduceren, wat het comfort verhoogt en kan helpen om brandstof te besparen door minder airconditioning gebruik.
 • Privacy: Getinte ramen maken het moeilijker om in de auto te kijken, wat zowel je privacy beschermt als het risico op diefstal vermindert.
 • Veiligheid: De folie helpt om je raam in één geheel te houden als het glas zou breken bij een schok, bv. bij een ongeval. 
 • Vermindering van schittering: Een tint op je autoruiten helpt visuele storingen door schittering van de zon te verminderen. Dit maakt het rijden comfortabeler en veiliger.
 • Op elk moment verwijderbaar: De folie kan op elk moment verwijderd worden na installatie ervan. Bij RUMMAR kennen we de kneepjes van het vak om de folie te verwijderen zonder enige schade aan de ramen van je wagen. 

Hoe worden autoruiten getint?

Het proces van ramen tinten is een precisiewerk dat het best overgelaten kan worden aan de professional. Het proces voor het tinten van je autoramen bestaat uit een aantal stappen:

 • Schoonmaken: De ramen worden grondig gereinigd om alle sporen van vuil en vet te verwijderen.
 • Snijden van de folie: Op basis van de afmetingen van de ramen wordt de folie op maat gesneden.
 • Aanbrengen van de folie: De folie wordt aangebracht op het binnenglas van de auto. Hierbij wordt erop gelet dat er geen luchtbellen of rimpels ontstaan. Hoe we dit precies doen? Beroepsgeheim! 😉
 • Drogen: Na het aanbrengen moet de folie drogen. Dit kan variëren afhankelijk van het type folie en de weersomstandigheden.

Over het algemeen neemt het installatieproces 1 à 3 uur in beslag, afhankelijk van de grootte van je auto, moeilijkheidsgraad van toegang tot de ruiten, hun vorm en aantal.

Waarom doe je best beroep op een professional voor het tinten van je autoruiten?

Hoewel het mogelijk is om zelf een tint-kit te kopen en je ramen te tinten, raden we je dit toch niet aan. Hier zijn er verschillende redenen voor:

 • Moeilijkheidsgraad: Het aanbrengen van tintfolie vereist precisie en ervaring. Als je geen ervaring hebt, kan de folie ongelijkmatig aangebracht worden, met luchtbellen of kreukels als gevolg.
 • Duurzaamheid: Professioneel aangebrachte tint gaat vaak langer mee. Onjuiste installatie kan leiden tot snellere slijtage.
 • Garantie: Professionele tinters bieden vaak een garantie op hun werk. Als je het zelf doet, is er geen bescherming tegen fouten of defecten. Bij RUMMAR bieden we onze klanten steeds een levenslange garantie aan omdat we 100% vertrouwen hebben in ons werk. 

Hoeveel kost het om mijn ramen te laten tinten?

Een van de meest gestelde vragen is natuurlijk “Wat gaat het me kosten?“. De prijs voor het tinten van autoglas kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele aspecten die de kosten beïnvloeden:

 • Type voertuig: Grotere voertuigen met meer of grotere ramen kunnen hogere kosten met zich meebrengen vanwege het extra materiaal en de arbeid die nodig zijn.
 • Kwaliteit van de folie: Er zijn verschillende soorten tintfolies beschikbaar, van standaard tintfolie tot hoogwaardige varianten die betere Uv-bescherming en warmtereductie bieden. Bij RUMMAR werken we standaard met ICY-folie. Dit is een hoogwaardige folie met uitstekende warmte- en verblindingsreducerende eigenschappen, alsook minimale signaalinterferentie en een effectieve uv-bescherming. 
 • Complexiteit van de installatie: Sommige voertuigen hebben complexe raamvormen die een uitdagender en tijdrovender installatieproces vereisen.

Ben je benieuwd naar de prijzen die wij bij RUMMAR hanteren? Neem dan een kijkje op deze pagina of contacteer ons voor een gratis offerte

Worden getinte ramen toegelaten bij de Belgische autokeuring?

Getinte ruiten zijn inmiddels een standaard geworden in de auto-industrie, en velen kiezen voor deze optie omwille van esthetiek en privacy. Maar hoe zit het met de Belgische autokeuring? Moet je je zorgen maken over extra procedures of vermeldingen? Hier is wat je moet weten.

Allereerst, de dagen van extra keuringen voor auto’s met getinte ruiten zijn voorbij. Ook hoef je de getinte ruiten niet meer op de technische fiche van het voertuig te vermelden. Dit vereenvoudigt het proces aanzienlijk, maar er zijn wel twee belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen:

 • Transparantie van de voorruiten: De voorruiten, inclusief de ruiten aan de zijde van de bestuurder en de passagier vooraan, mogen niet getint worden. De reden hiervoor is dat er voldoende zichtbaarheid moet zijn voor de bestuurder en dat de veiligheid op de weg gewaarborgd blijft.
 • Ondoorzichtigheid van de folies: Het is belangrijk dat de folies niet 100% ondoorzichtig zijn. Volledige ondoorzichtigheid kan het zicht ernstig belemmeren en is daarom niet toegestaan. Dit betekent dat je moet kiezen voor een tintgradatie die licht doorlaat en zicht van binnen naar buiten mogelijk maakt.

Door te voldoen aan deze regels kun je de ramen van je wagen zonder problemen laten tinten, en nog steeds goedgekeurd worden bij de autokeuring. 

Vergeet niet dat de wetgeving kan verschillen per regio, dus het is altijd een goed idee om te controleren wat de specifieke eisen zijn in jouw land of gebied.

Conclusie

Of je nu op zoek bent naar een upgrade van je auto’s uiterlijk, een koeler interieur, of verhoogde privacy, ramen tinten biedt veel voordelen. 

Voor een langdurig en professioneel resultaat is het steeds aangeraden om een professional in te schakelen die ervaring heeft met deze specifieke techniek. Zo kun je genieten van prachtig getinte ramen, zonder je zorgen te moeten maken over problemen als rimpels of luchtbellen in de folie. 

Wil je de ramen van je wagen laten tinten of wil je meer informatie? Bekijk snel deze pagina op onze website of neem contact met ons op!

This is a staging environment
Open chat
1
Hello! Waarmee kunnen we u helpen?
This site is registered on wpml.org as a development site.