fbpx

Wat is PPF? De ultieme gids! 

PFF op Ferrari aanbrengen

Wanneer we het over car wrapping hebben, komt de term “PPF” steeds vaker naar voren. Maar wat is PPF eigenlijk en waarom is het zo’n hot topic onder de autoliefhebbers? In deze gids lees je alles wat je ooit wilde weten over PPF en waarom het misschien wel de beste investering is voor jouw auto!

Wat is PPF? 

PPF, ook wel Paint Protection Film genoemd, is een transparante, duurzame beschermingsfolie die op je auto wordt aangebracht om de lak te beschermen tegen externe factoren zoals steenslag, krassen, uv-stralen, vogelpoep en bomenhars. PPF is dus eigenlijk een onzichtbaar schild voor je auto.

De beschermingsfolie wordt gemaakt van een geavanceerd polymeer materiaal, polyurethaan genaamd. Dit is een soort plastic. Het materiaal is niet alleen enorm flexibel, maar beschermt ook tegen uv-straling en heeft de unieke eigenschap dat het zichzelf herstelt. Dit wil zeggen dat kleine krasjes, deukjes of andere beschadigingen in het materiaal, automatisch en vanzelf verdwijnen wanneer ze worden blootgesteld aan warmte, bijvoorbeeld zonlicht of warm water. 

Wat zijn de voordelen van PPF?

Langdurige bescherming

PPF beschermingsfolie is ontworpen om jarenlang mee te gaan en biedt een langetermijnbescherming tegen diverse beschadigingen zoals krassen, steenschade, ingebrande vogelpoep, hars, zouten en zuren.

Behoud van de originele lak

PPF beschermt je auto niet alleen tegen krassen, maar ook tegen uv-stralen. Door deze eigenschap zorgt PPF ervoor dat je auto niet zal verkleuren door de zon. Geen verkleuring, geen krassen. Dankzij PPF blijft je auto alsof hij net uit de showroom komt! 

PPF heeft een zelfherstellend vermogen

Veel moderne PPF-folies hebben zelfherstellende eigenschappen. Kleine krasjes verdwijnen automatisch in de zon of bij contact met warmte.

Onzichtbaar voor het blote oog

Wanneer PPF correct wordt geplaatst en er gewerkt wordt met een hoogwaardige PPF en de juiste kleefstoffen, is de beschermingsfolie praktisch onzichtbaar met het blote oog. 

Makkelijk te onderhouden

PPF vraagt geen bijzonder onderhoud. Je kunt je auto dus gewoon wassen en opblinken alsof er geen folie op zou zitten. 

Makkelijk te verwijderen

PPF kan gemakkelijk verwijderd worden, zonder achterblijvende lijmresten of beschadiging van de onderliggende autolak. 

Waardebehoud

Door je auto te beschermen met PPF, behoud je de esthetische waarde en dit kan uiteraard de verkoopwaarde verhogen. 

Wat is het verschil tussen PPF en traditionele car wrapping? 

Verschil tussen car wrapping en PPF folie

Terwijl traditionele car wrapping voornamelijk draait om het aanpassen of personaliseren van het uiterlijk van je auto (bijvoorbeeld een andere kleur of specifiek design), focust PPF zich volledig op bescherming. Het is transparant, wat betekent dat de originele kleur en het design van je auto zichtbaar blijven.  

Wil je meer weten over traditionele car wrapping? Klik dan hier.  

Kan PPF ook aan de binnenkant van mijn auto geplaatst worden?

Absoluut! PPF kan ook gebruikt worden om je interieur te beschermen tegen krassen. Je kunt je middenconsole, interieurpanelen of schermen voorzien van een laagje PPF. 

Hoeveel kost PPF? 

De kostprijs van PPF hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Zo is de prijs afhankelijk van de keuze voor een volledige of gedeeltelijke wrapping. Indien je gaat voor een gedeeltelijke wrap, is de prijs ook afhankelijk van welke delen je wilt laten wrappen. 

Om een duidelijk prijsoverzicht te geven hanteren we bij RUMMAR volgende tabel: 

prijstabel PPF folie

Wil je weten hoeveel het exact zou kosten om je wagen te laten beschermen met PPF? Vraag gerust gratis een vrijblijvende offerte aan! 

Hoe wordt PPF geplaatst? 

De plaatsing van PPF beschermingsfolie is een proces dat bestaat uit volgende stappen:

 1. Voorbereiding van het voertuig: Voordat PPF kan worden aangebracht, moet de auto grondig worden gewassen en gereinigd. De professional verwijdert alle vuil, stof en andere deeltjes die onder de folie zouden kunnen komen en voor luchtbellen of onvolkomenheden zouden kunnen zorgen.
 1. Voorbereiding van de werkruimte: De ruimte waarin de PPF wordt aangebracht, moet eveneens schoon en stofvrij zijn. 
 1. Uitsnijden van de folie: Met behulp van speciale software en snijmachines wordt de PPF op maat gesneden voor de wagen in kwestie. Dit zorgt voor een perfecte pasvorm. Onze manier van werken is echter uniek, want door onze ervaring en expertise zullen er geen zichtbare naden zijn. Hoe dat komt? Secret of the house 😉 Wij mogen ons daarom echte PPF Masters noemen. 
Zichtbare naden bij PPF
 1. Aanbrengen van de folie: De folie wordt voorzichtig op de auto geplaatst. Er wordt een speciale vloeistof gebruikt om de folie op zijn plaats te schuiven en te positioneren zonder dat deze aan de lak blijft plakken.
 1. Verwijderen van luchtbellen: Met behulp van speciaal gereedschap worden luchtbellen onder de folie voorzichtig naar de randen geduwd om ze te verwijderen.
 1. Drogen: Zodra de folie perfect is aangebracht, wordt de auto te drogen gezet. Dit kan op natuurlijke wijze gebeuren, maar vaak wordt een warmtebron of infraroodlamp gebruikt om het proces te versnellen en om ervoor te zorgen dat de folie goed hecht.
 1. Inspectie: Na het drogen inspecteert de professional het voertuig om zeker te zijn dat de beschermfolie correct is aangebracht zonder vouwen, luchtbellen of andere imperfecties.

Door deze zorgvuldige en professionele aanpak blijft PPF jarenlang op zijn plaats en biedt het maximale bescherming zonder het uitzicht van je wagen te veranderen. 

Kun je zelf PPF plaatsen? 

Er zijn heel wat tutorials te vinden op YouTube die je uitleggen hoe je zelf PPF kan plaatsen op je wagen, en heel wat webshops verkopen tegenwoordig goedkope doe-het-zelf PPF-pakketten. 

Toch raden we je ten sterkste af om zelf aan de slag te gaan met PPF. 

Het plaatsen van PPF beschermingsfolie lijkt misschien een eenvoudige klus, maar het is veel complexer dan het lijkt. Hier zijn enkele redenen waarom het niet aan te raden is om het zelf te doen en waarom het inschakelen van een professional cruciaal is:

 1. Gespecialiseerde apparatuur: Professionals maken gebruik van geavanceerde apparatuur en specifieke software om de folie precies op maat te snijden voor elke wagen. Dit garandeert een naadloze pasvorm zonder overtollige randen. 
 2. Ervaring en techniek: Het plaatsen van de folie zonder luchtbellen, kreukels of onvolkomenheden vereist een specifieke techniek. Professionals hebben jarenlange ervaring en training om ervoor te zorgen dat de folie perfect wordt aangebracht.
 3. Kwaliteitsgarantie: Bij het inschakelen van een professional kun je gebruik maken van garantie. Als er iets misgaat of als er na verloop van tijd problemen optreden, kan een professional het probleem snel en efficiënt oplossen.
 4. Tijd en kosten: Hoewel het misschien lijkt alsof je geld bespaart door het zelf te doen, kunnen fouten tijdens het zelf aanbrengen leiden tot verspilling het PPF-materiaal, schade aan je wagen en uiteindelijk tot meer kosten op de lange termijn. Het opnieuw aanschaffen van materiaal of het inschakelen van een professional om fouten te corrigeren kan duurder uitvallen dan in de eerste plaats een expert in te schakelen.
 5. Optimale bescherming: Een slecht aangebrachte PPF kan zijn beschermende eigenschappen verliezen waardoor je auto mogelijk niet volledig beschermd is tegen krassen, steenslag of Uv-stralen. Een professional kan die bescherming wel garanderen door zijn jarenlange ervaring. 

In de autowereld is het oude gezegde “je krijgt waar je voor betaalt” zeer toepasselijk. Het inschakelen van een professional voor het plaatsen van PPF garandeert niet alleen een prachtig resultaat, maar zorgt ook voor de best mogelijke bescherming van je kostbare wagen. 

Conclusie

PPF is perfect om je wagen te beschermen. Het biedt enerzijds een stevige, ondoorlatende bescherming en is anderzijds flexibel genoeg om perfect aan te passen aan de vorm en contouren van je auto. 

Voor velen is een auto meer dan alleen een vervoermiddel. Het is een passie, een investering en een reflectie van wie je bent. Door te investeren in PPF beschermingsfolie geplaatst door een professional, verzeker je jezelf van een beschermde auto, wat op de lange termijn kan leiden tot besparingen op reparatiekosten en een hogere verkoopwaarde.


Wil je je wagen graag laten wrappen met PPF beschermingsfolie of wil je meer informatie? Bekijk snel onze PPF-pagina of neem contact met ons op!

This is a staging environment
Open chat
1
Hello! Waarmee kunnen we u helpen?
This site is registered on wpml.org as a development site.